![]() ![]() |
| agrafka |
sob, 06 lut 2010 - 08:33
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 9,728 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Śledź w orzechach
Śledziowo mi… A ten śledź ma wyjątkowy smak, taki orientalny. Składników może i dużo na pierwszy rzut oka, ale wszystkie potrzebne. Składniki: - paczka śledzi (chyba pół kilograma jest w takiej zafoliowanej paczce) - 3 szklanki mleka - szklanka oleju - jedna łyżeczka posiekanego świeżego imbiru - kawałek kory cynamonu - 4 goździki - kilka ziaren pieprzu czarnego - ze 2 ziarna ziela angielskiego - trochę mielonego imbiru - płaściutka łyżeczka przyprawy do piernika -garść obranych i posiekanych orzechów włoskich - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu ryżowego (albo winnego lub też balsamico) Sposób przygotowania: 1. Śledzie umyć, zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc albo nawet na dłużej). 2. Zagotować olej z dodatkiem: posiekanego świeżego imbiru, cynamonu, goździków, ziela angielskiego i pieprzu. 3. Wymoczone i opłukane z mleka śledzie pokroić na kawałki, ułożyć w słoiku i zalać przestudzonym olejem. Przykryć i wstawić do lodówki, żeby się ‘przegryzły’ z przyprawami. 4. Przygotować pastę orzechową: miód wymieszać z octem, mielonym imbirem, przyprawą do piernika i posiekanymi orzechami. 5. Śledzie wyjąć z oleju, ułożyć na półmisku, obłożyć pastą. Smacznego. -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| AntyFani.pl |
sob, 06 lut 2010 - 08:33
|
|
|
|
| g_cornholio |
sob, 06 lut 2010 - 21:29
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 502 Antyradio: 94 FM |
Znam ten przepis i bardzo mi pasuje. Od kilku lat mam okazję takie danie jeść
|
| agrafka |
nie, 07 lut 2010 - 20:59
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 9,728 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Jesteś lepszy ode mnie, g_cornholio. Ja dopiero co spróbowałam, ale od razu za to zakochałam się na zabój.
-------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 04 wrzesień 2010 - 07:41 |