![]() ![]() |
| agrafka |
sob, 02 gru 2006 - 16:46
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Pesto
doskonały dodatek do makaronów Już występował w przepisach Gastrofazy, miał swoje pięć minut w przepisie Mistrza, teraz moja propozycja. Można zrobić samemu taki sos, ale wygodniej kupić opakowanie już gotowego sosu ‘pesto alla Genovese’ i stosować z makaronem kiedy przyjdzie na to ochota. Jeden i drugi, czy to zrobiony samemu, czy kupiony w sklepie po otwarciu należy przechowywać w lodówce. Ten kupny zawiera w sobie m. in. (wg naklejki na słoiczku):świeżą liguryjską bazylię, oliwę z oliwek, orzechy nerkowca, orzechy pini .... Przy pomocy sosu pesto można przygotować coś do zjedzenia w ciągu 20 minut. Makaron z pesto - danie błyskawiczne Potrzebne: opakowanie makaronu (np. wstążki, świderki), sos pesto, parmezan, 2 plastry szynki lub boczku wędzonego, ewentualnie parę listków świeżej bazylii i pomidor, ale niekoniecznie. Makaron ugotować, odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z 2 łyżkami sosu pesto. Nie podgrzewać. Posypać pokrojoną w kostkę szynką lub obsmażonym uprzednio i też pokrojonym boczkiem oraz startym parmezanem. Gotowe. -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| AntyFani.pl |
sob, 02 gru 2006 - 16:46
|
|
|
|
| Motylek |
sob, 02 gru 2006 - 21:56
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,308 Antyradio: 94 FM Skąd: ze wsi Ciechanów |
Agrafko droga, poczułam ssanie w żołądku. Ach! dobre PESTO uwielbiam.
Ja wkładam na chwilkę do piekarnika, bo lubię "skorupkę" z parmezanu. Będzie w moim menu wkrótce. Dzieki. /w kokonie/ |
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 07:45 |