![]() ![]() |
| Jerzyna |
wto, 18 mar 2008 - 21:58
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 764 Antyradio: 94 FM Skąd: Wsiawa |
składniki:
8 0 dag tłustego sera 3-krotnie zmielonego 20 dag dżemu morelowego 12 dag suszonych moreli pół kostki masła 30 dag cukru pudru 5-6 żółtek pół szklanki nektaru morelowego do przybrania: 3/4 szklanki kremówki łyżeczka cukru waniliowego Morele zalać nektarem. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, wymieszać z serem. masło utrzeć z cukrem pudrem, a potem - z dodawanymi na przemian żółtkami i masą serową. Owoce osączyć, kilka odłożyć, a pozostałe drobniutko posiekać. Te posiekane dodać do masy. Paschę owinąć w lnianą ściereczkę, ułożyć na gęstym sicie ustawionym na misce, obciążyć deską i na 10 godzin wstawić do lodówki. Następnie przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, przykryć, 2 godziny schładzać. Ostrożnie przełożyć na talerz. udekorować śmietaną ubitą z cukrem waniliowym i udekorować pozostawionymi do tego celu morelami. Tyle przepis. Co do wykonania, zrobiłam raz - ze względu na koszt, aczkolwiek warto. a co do wykonania - robiłam z owocami z puszki, to raz a dwa, zamiast do konstrukcji z sitka i miski - paschę zawiniętą w gazę umieściłam w doniczce z otworami na dole (przeznaczonej tylko do tego celu;))i to w podstawce. Jest przepyszna polecam -------------------- |
| AntyFani.pl |
wto, 18 mar 2008 - 21:58
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 07:40 |