![]() ![]() |
| kolejarz |
sob, 17 paź 2009 - 12:05
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2,622 |
Dzięki el-Konkursso wszedłem w posiadanie debiutu fonograficznego finalisty AntyFestu 2009, pochodzącego z Tarnowskich Gór zespołu O`Reggano. Nie bedzie to jakaś wyjatkowo profesjonalna recenzja a raczej kilka luźnych uwag i spostrzeżeń na temat.
Pierwszy kontakt z płytą okazał się dla mnie miły ponieważ okładka (przód, tył, a i jak się okazało po odpieczętowaniu i wnetrze także ) eleganckiego digipacku wyglądajacego tak jakby nosił ślady częstego używania to kolejowe nocne pejzaże miłe dla mego oka. No cóż, Tarnowskie Góry to duuuuży węzeł kolejowy, a kolej w mieście tym jest wszechobecna tak jak r`n`roll w AntyRadio. Jako, że wielkim znawcą kociej muzyki rege nie jestem, trudno żebym rozpisywał się o korzeniach, inspiracjach i wpływach zawartych w muzyce O`Reggano, więc napiszę o tym co usłyszałem. Otóż usłyszałem 10 świetnych piosenek, z całkiem nieźle odjechanymi w kilku wypadkach tekstami, przyzwoite, na pewno dużo powyżej przeciętnej krajowej kompozycje, niezłe brzmienie całości co jest wynikiem bogatego instrumentarium i dobrego wykorzystania tej mnogości. Ów swoisty miks rock and rolla i szeroko pojetego reggae stanowi w efekcie interesujący i udany, nawet wyjątkowo udany debiut, muzyka zarówno do posłuchania, jak i do tańca i zabawy. Spróbujcie zapanować nad własnymi nogami podczas słuchania Kaśki czy tytułowego Nocą, ja nie potrafię. Właśnie owe dwie piosenki według mnie, to ewidentne hity spis utworów: 1. Kaśka, 2. Wędkarzem być, 3. Liter pełen pałac, 4. Zakład fryzjerski damsko męski, 5. Kapcie dziadka, 6. Moje słowa, 7. Prośby, 8. Nocą, 9. Każdy, 10. Pytam się. -------------------- God save the Queen a.k.a. a safety pin And her fascist regime They made you a moron Potential H-bomb |
| AntyFani.pl |
sob, 17 paź 2009 - 12:05
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 07:36 |