IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Okularnicy, Lepiej widzieć więcej, czy mniej? Okulary czy soczewki?
Olcysko 
post śro, 18 kwi 2007 - 18:11
Post #1

AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Antyradio: 89,8 FM

CYTAT(agrafka @ śro, 18 kwi 2007 - 17:53) *

Na kartce piszę szybciej ... i bez konieczności wyciągania okularów rolleyes.gif

Dlatego od lat noszę soczewki i sobie chwalę bardzo. biggrin.gif

// Z Rozmówek Różnych wydzielił...
// Gore

--------------------
По устните й заигра сатанинска усмивчица. // Nie ma we mnie tolerancji dla głupoty.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
AntyFani.pl
post śro, 18 kwi 2007 - 18:11
Post #

Quote Post
VV 
post śro, 18 kwi 2007 - 18:13
Post #2

AntyFan
Group Icon

Antyradio: Internet

CYTAT(Olcysko @ śro, 18 kwi 2007 - 18:11) *

Mnie niestety odpycha perspektywa wkładania sobie czegoś do oka sleep.gif

--------------------
- Wolisz chłopców czy dziewczynki?
- Wszystkich nie trawię po równo.
IPB Image

//Z wszystkimi, którzy mnie lubią, musi być coś nie tak, ponieważ mnie nie da się lubić.

(Marilyn Manson)//
+Quote Post
agrafka 
post śro, 18 kwi 2007 - 18:13
Post #3

Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Antyradio: 94 FM

CYTAT(Olcysko @ śro, 18 kwi 2007 - 18:11) *

Stosuję okulary tylko do czytania, a takich soczewek jeszcze chyba nie wymyślili biggrin.gif.

--------------------
Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)
+Quote Post
Olcysko 
post śro, 18 kwi 2007 - 18:43
Post #4

AntyFan
Group Icon

CYTAT(VV @ śro, 18 kwi 2007 - 18:13) *

E tam! Byś była ślepa jak ja, to by Ci i perspektywa wkładania sobie czegoś [jakże cienkiego i delikatnego - nic nie czujesz] do oka, nie odpychała.

--------------------
По устните й заигра сатанинска усмивчица. // Nie ma we mnie tolerancji dla głupoty.
+Quote Post
VV 
post śro, 18 kwi 2007 - 18:46
Post #5

AntyFan
Group Icon

Mam -3 i -3,5. Praktycznie jestem ślepa. Albo przyzwyczajenie do szkieł sprawia, że po ich zdjęciu nie potrafię się odnaleźć.

--------------------
- Wolisz chłopców czy dziewczynki?
- Wszystkich nie trawię po równo.
IPB Image

//Z wszystkimi, którzy mnie lubią, musi być coś nie tak, ponieważ mnie nie da się lubić.

(Marilyn Manson)//
+Quote Post
Olcysko 
post śro, 18 kwi 2007 - 18:58
Post #6

AntyFan
Group Icon

Mam -5,25 i -1,5. W okularach jestem lekko ślepa. Dostrzegłam to [sic!] po nastu latach noszenia okularów, kiedy jadąc na obóz narciarski kupiłam miesięczne soczewki. Tylko miesięczne, bo przecież tak fajnie wyglądam w okularach i w ogóle co za różnica. Akurat! Od tego czasu [7 lat] okulary zakładam tylko wieczorem, po kąpieli, jak czytam w łóżku. I nie ma mowy o tym, żebym wyszła w brylach na ulicę. Pomijając względy estetyczne [nie podobają mi się moje oprawki], to stanowiłabym zagrożenie dla siebie i innych. laugh.gif

CYTAT(Halszka @ śro, 18 kwi 2007 - 18:55) *

a ja sms-y pisze wrecz nalogowo, okularow nosic nie musze ale jak przyszlo by mi cos notowac w telefonie to chyba spasowala bym od razu smile.gif nie ma to jak tradycyjna kartka wink.gif

Kwestia wprawy. smile.gif

--------------------
+Quote Post
Emi 
post śro, 18 kwi 2007 - 19:19
Post #7

AntyFan
Group Icon

CYTAT(Olcysko @ śro, 18 kwi 2007 - 18:58) *

Mam -5,25 i -1,5. W okularach jestem lekko ślepa. Dostrzegłam to [sic!] po nastu latach noszenia okularów, kiedy jadąc na obóz narciarski kupiłam miesięczne soczewki.

Hmm..A to jest różnica czy soczewki czy okulary, jeżeli chodzi o jakość widzenia? Zawsze myślałam, że jeżeli ma się dobrze dobrane szkła to powinno wyjść na to samo. No ale nie mam porównania i moje -1,5 to jednak pikuś wink.gif
CYTAT(VV @ śro, 18 kwi 2007 - 18:13) *

Póki co mnie też wink.gif No i druga kwestia to to, jak ja bym rano miała zdążyć jeszcze założyć soczewki, skoro i tak zawsze wychodzę w biegu tongue.gif
+Quote Post
Olcysko 
post śro, 18 kwi 2007 - 19:47
Post #8

AntyFan
Group Icon

CYTAT(Emi @ śro, 18 kwi 2007 - 19:19) *

Hmm..A to jest różnica czy soczewki czy okulary, jeżeli chodzi o jakość widzenia?

To JEST różnica! Nosząc okulary, widzisz tylko w obrębie oprawek, prawda? Każde ruszenie okiem poza oprawki [na boki, na dół], bez ruszania głową, to utrata ostrości widzenia. A w soczewkach możesz "machać" oczami ile wlezie i ZAWSZE jest wyraźnie. No i nic Ci na deszczu nie moknie, zimą nie paruje, na fitnessie się nie zsuwa, nie trzeba czyścić [czyszczenie odbywa się samoistnie, w pojemniku, gdy zdejmiesz na noc], możesz śmigać w goglach i żadne wiatry Ci nie straszne i tak daaaaaaalej.
Pamiętam, jak pierwszy raz w soczewkach, pojechałam z mamą do Auchan. Na wejściu poraziła mnie ilość barw, ich wyrazistość, ostrość i mnogość! biggrin.gif Jakby mi przywrócili wzrok!
No i jeszcze jedna zaleta - jeśli pogorszy Ci się wzrok, przy zakupie nowej pary zwiększasz moc. Zamiast ...set złotych na nowe szkła, wydajesz kilkadziesiąt na nowe soczewki [które i tak po miesiącu, trzech, albo pół roku wymieniasz].

CYTAT
(...) jak ja bym rano miała zdążyć jeszcze założyć soczewki, skoro i tak zawsze wychodzę w biegu tongue.gif

To naprawdę nie trwa długo. Nigdy nie liczyłam, ale 5 minut to góra!

--------------------
+Quote Post
Rudzielec 
post śro, 18 kwi 2007 - 19:51
Post #9

AntyFan
Group Icon

CYTAT(Olcysko @ śro, 18 kwi 2007 - 19:47) *

To JEST różnica! Nosząc okulary, widzisz tylko w obrębie oprawek, prawda? Każde ruszenie okiem poza oprawki [na boki, na dół], bez ruszania głową, to utrata ostrości widzenia. A w soczewkach możesz "machać" oczami ile wlezie i ZAWSZE jest wyraźnie. No i nic Ci na deszczu nie moknie, zimą nie paruje, na fitnessie się nie zsuwa, nie trzeba czyścić [czyszczenie odbywa się samoistnie, w pojemniku, gdy zdejmiesz na noc], możesz śmigać w goglach i żadne wiatry Ci nie straszne i tak daaaaaaalej.
Pamiętam, jak pierwszy raz w soczewkach, pojechałam z mamą do Auchan. Na wejściu poraziła mnie ilość barw, ich wyrazistość, ostrość i mnogość! biggrin.gif Jakby mi przywrócili wzrok!
No i jeszcze jedna zaleta - jeśli pogorszy Ci się wzrok, przy zakupie nowej pary zwiększasz moc. Zamiast ...set złotych na nowe szkła, wydajesz kilkadziesiąt na nowe soczewki [które i tak po miesiącu, trzech, albo pół roku wymieniasz].
To naprawdę nie trwa długo. Nigdy nie liczyłam, ale 5 minut to góra!

good.gif
nigdy nie nosiłam okularów, tylko soczewki

--------------------
OTo MISZCZyni ;)
+Quote Post
Wilkołak 
post czw, 19 kwi 2007 - 00:19
Post #10

AntyFan
Group Icon

A ja powiem, że podobają mi się kobiety w okularach. cool.gif

--------------------
masochista ekshibicjonista neurastenik hipochondryk onanista ukryty homoseksualista człowiek cierpiący na typową konieczność ciągłych zmian miejsca niezdolny do normalnej czy też rodzicielskiej miłości prawie paranoik narcystyczny introwertyk który stał się aspołeczny z powodu choroby przepełniony uczuciem winy patologicznie nieśmiały kleptomaniak infantylny irytujący i skąpy

http://r1.bloodwars.pl/r.php?r=7763
+Quote Post
Olcysko 
post czw, 19 kwi 2007 - 00:39
Post #11

AntyFan
Group Icon

CYTAT(Wilkołak @ czw, 19 kwi 2007 - 00:19) *

A ja powiem, że podobają mi się kobiety w okularach. cool.gif

Większa szansa, że trafi się "yntelektualystka", co? laugh.gif

--------------------
+Quote Post
Wilkołak 
post czw, 19 kwi 2007 - 00:41
Post #12

AntyFan
Group Icon

Proste wink.gif

--------------------
masochista ekshibicjonista neurastenik hipochondryk onanista ukryty homoseksualista człowiek cierpiący na typową konieczność ciągłych zmian miejsca niezdolny do normalnej czy też rodzicielskiej miłości prawie paranoik narcystyczny introwertyk który stał się aspołeczny z powodu choroby przepełniony uczuciem winy patologicznie nieśmiały kleptomaniak infantylny irytujący i skąpy

http://r1.bloodwars.pl/r.php?r=7763
+Quote Post
Olcysko 
post czw, 19 kwi 2007 - 00:58
Post #13

AntyFan
Group Icon

I coś w tym jest. Wśród tych, które znam. Ale nie dyskryminujmy tych w soczewkach! wink.gif

--------------------
+Quote Post
ślifka 
post czw, 19 kwi 2007 - 09:28
Post #14

AntyFan
Group Icon

A ja ostatnio się dopatrzyłam, że soczewki widać! biggrin.gif Wczoraj na zajęciach odwróciłam się do koleżanki siedzącej obok i pod pewnym kontem soczewki wyglądają jak... podwójna gałka oczna wink.gif Zapytana koleżanka wyjaśniła, że takie soczewki na dłuższy okres czasu są grubsze, dlatego mogą być trochę widoczne

--------------------
Czesław Wapno - "Deszcz"
Bo na Hunterfeście zawsze deszcz pada

ROOOTS, BLOODY ROOOOOTSSS! :D
+Quote Post
Ingrid
post czw, 19 kwi 2007 - 11:19
Post #15

AntyFan
Group Icon

Jestem okularnicą. -4 dioptrie. Ślepy krecik. Ale soczewki to podstawa. Nobla temu kto to wymyslił!!!

Olcysko ma 200% racji - każdy sport jest dostepny. Narty w okularach??? Niemozliwe! Kiedys na basenie musiałam obejśc sie bez okularów (co logiczne) i bez soczewek (bo nie było) przez co nie widziałam koleżanek/ kolegów... i czułam się totalnie zagubiona (co za strata kiedy kumpela pokazywała "patrz, patrz jaki fajny ratownik" biggrin.gif ). Fitness w okularach? No jak cie mogę... ale i tak w soczewkach lepiej.

Jednak do pracy rano chodze w okularach. Mam za bardzo wrażliwe oczy i rano zakładanie soczewek to nie jest najlepszy pomysł. Jakos mi niewygodnie, jakos mi łzawią.

Poza tym jestem zwolenniczką odpoczywanie od soczewek. One niestety psują wzrok.

A juz zupełnie poza tym polecam zdjąć codziennie na godzine okulary/ soczewki i popatrzeć na świat bez niczego. Przez pryzmat własnej slepoty rofl.gif
Oko wtedy może sobie popracować a to procentuje poprawą wzroku.
+Quote Post
Olcysko 
post czw, 19 kwi 2007 - 12:10
Post #16

AntyFan
Group Icon

CYTAT(ślifka @ czw, 19 kwi 2007 - 09:28) *

A ja ostatnio się dopatrzyłam, że soczewki widać! biggrin.gif

Oczywiście, że widać. biggrin.gif Ale nie zawsze. Trzeba się albo dobrze przyjrzeć, albo patrzeć pod odpowiednim kątem. Jak dobrze poszukam, to nawet jaką dokumentację zdjęciową znajdę. Później.

Edit: Oto nieudolny mix oczu z soczewkami. Nieudolny, bo w Paint'cie.

Załączona/e miniatura/y
Załączony obrazek

--------------------
+Quote Post
yankee 
post czw, 19 kwi 2007 - 13:41
Post #17

AntyFan
Group Icon

Ja też mam cos kolo -4,5 i -5 dioptri, bez okularów niewiele widze, a soczewek sprobowałem jakies 7 lat temu i z przerwami nosze do dzis. Teraz rzadziej co prawda bo oczy jakos szybciej mi sie mecza niż dawniej. Poza tym rok temu miałem zapalenie spojówek i musiałem odstawic na dłuzej soczewki.
a soczewki widac, wystarczy patrzec pod slońce na czyjes oczy
+Quote Post
Olcysko 
post czw, 19 kwi 2007 - 14:04
Post #18

AntyFan
Group Icon

CYTAT(Ingrid @ czw, 19 kwi 2007 - 11:19) *

Jednak do pracy rano chodze w okularach. Mam za bardzo wrażliwe oczy i rano zakładanie soczewek to nie jest najlepszy pomysł. Jakos mi niewygodnie, jakos mi łzawią.

Raz mi się to tylko zdarzyło. Za cholerę nie mogłam założyć prawej, tej mocniejszej, soczewki. Tym sposobem, nie dotarłam na uczelnię. Później, ze dwa razy, użyłam tego jako wymówki. biggrin.gif
CYTAT
Poza tym jestem zwolenniczką odpoczywanie od soczewek. One niestety psują wzrok.

Czy psują, to nie wiem, nawet jeśli, to nie dopuszczam tego do siebie. wink.gif Moja okulistka, też jest zwolenniczką odpoczywania od soczewek - że niby 8h dziennie to max. Tiaa... Mój dzień czasami trwa 20h i jeszcze nie dojrzałam do przesiadki na okulary. Nawet w domu. Niepełnosprytna wtedy jestem. :/

--------------------
+Quote Post
Ciurcia 
post czw, 19 kwi 2007 - 19:00
Post #19

AntyFan
Group Icon

Lepiej widzieć lepiej. A z tym psuciem oczu przez soczewki to można między bajki włożyć. Teraz robią z takich materiałów, że można je nosić miesiącami.
+Quote Post
Bazyl 
post czw, 19 kwi 2007 - 22:41
Post #20

AntyFan
Group Icon

Antyradio: 106,4 FM

podobno wzrok się pogarsza przez masturbacje....a w tym temacie pisze większosc użytkowników... hmm ...eee... ludzka rzecz wink.gif

--------------------
IPB Image
+Quote Post

3 Stron V  1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 wrzesień 2010 - 06:56