![]() ![]() |
| agrafka |
pią, 08 cze 2007 - 23:07
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Ogórki małosolne
W sezonie letnim mogą pełnic stały dyżur w kuchni - jedne się skończą, można nastawiać następne Stanowią doskonały dodatek do drugiego dania, na kanapkę, występować także mogą w wielu sałatkach (np. w połączeniu z pomidorem, cebulą, świeżym ogórkiem - polane gęstym sosem winegret i posypane fetą). Potrzebne będą: - świeże ogórki (najlepiej średniej wielkości) - gruntowe, ale można robić i z tych, które są teraz na bazarach - zalewa (na litr wody łyżka soli - bezjodowej!) - parę ząbków czosnku - kawałek korzenia chrzanu - baldach wyrośniętego kopru - ewentualnie: liść czarnej porzeczki albo liść wiśni Ogórki umyć i ułożyć w słoju (najlepiej byłoby w kamiennym garnku). Czosnek obrać i dodać razem z kawałkiem korzenia chrzanu, koprem i liśćmi czarnej porzeczki (lub wiśni) do ogórków. Przygotować zalewę, zagotowując wodę z solą - i jeszcze gorącą zalać ogórki tak, aby żaden nie wystawał. Gorąca zalewa przyspiesza proces kwaszenia, ale można oczywiście zalać ogórki także zimną wodą z solą. Naczynie / garnek kamienny z ogórkami przykryć talerzykiem o średnicy mniejszej niż samo naczynie, obciążyć czyś (u mnie sprawdza się okrąglutki kamień). Ogórki małosolne są najlepsze po dwóch - trzech dniach kwaszenia sie, kiedy zmieniły już trochę swój kolor. -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| AntyFani.pl |
pią, 08 cze 2007 - 23:07
|
|
|
|
| Olcysko |
pią, 08 cze 2007 - 23:32
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 4,700 Antyradio: 89,8 FM Skąd: Dąbrowa Górnicza |
np. w połączeniu z pomidorem, cebulą, świeżym ogórkiem - polane gęstym sosem winegret i posypane fetą).
Właśnie podałaś (nieco wzbogacony) przepis na najpopularniejszą sałatkę w Bułgarii. Szopska. ШОПСКИ САЛАТ. Oryginalnie jest to pomidor (w kostkę), ogórek świeży (w kostkę), posypane PRAWDZIWĄ (ichnią, twardą, potartą) fetą z czarną oliwką w ramach dekoracji. Do tego piwo (najchętniej Загорка), odpowiednie towarzystwo i... żyć nie umierać. -------------------- По устните й заигра сатанинска усмивчица. // Nie ma we mnie tolerancji dla głupoty.
|
| agrafka |
pią, 08 cze 2007 - 23:44
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Właśnie podałaś (nieco wzbogacony) przepis na najpopularniejszą sałatkę w Bułgarii. Szopska. ШОПСКИ САЛАТ. Oryginalnie jest to pomidor (w kostkę), ogórek świeży (w kostkę), posypane PRAWDZIWĄ (ichnią, twardą, potartą) fetą z czarną oliwką w ramach dekoracji. Do tego piwo (najchętniej Загорка), odpowiednie towarzystwo i... żyć nie umierać. Jak jest feta i oliwka, to niektórzy nadają takiej sałatce pochodzenie... greckie. Coś jest na rzeczy - to w końcu ta sama część Europy, a modyfikacje dopuszczalne. Dalej dzieweczko do roboty - zamieść w 'Antyfani gotują' przepis na sałatkę szopską autorstwa Olcysko. Btw, jak ją zwał, tak zwał - w lecie to moja ulubiona sałatka do pracy: pomidor, dwa rodzaje ogórków, cebula, nieraz oliwki - polana sosem i posypana fetą -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| Olcysko |
pią, 08 cze 2007 - 23:56
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 4,700 Antyradio: 89,8 FM Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Wszystko to Bałkany, więc... grecka, bułgarska czy turecka. Taką jadłam w Bułgarii, stamtąd ją znam, nazwę też ma bułgarską (szopska od Szopów - mieszkańców wsi z okolic Sofii), więc twierdzę, że bg, ale... tam się wszystko od wieków mieszało, wpływy, okresy dominacji Turków nad Bułgarami, Greków nad Bułgarami, wspólny kościół (do czasu!) itd. Mało co jest typowe dla jednego kraju.
-------------------- По устните й заигра сатанинска усмивчица. // Nie ma we mnie tolerancji dla głupoty.
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 07:31 |