![]() ![]() |
| agrafka |
czw, 12 kwi 2007 - 14:24
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Ogórki kwaszone
Wiem, że jeszcze nie pora, ale pod koniec sierpnia lub na początku września przepis na ogórki kwaszone, które będzie można przechowywać przez całą zimę przyda się. składniki: ogórki świeże (gruntowe) średniej wielkości koper do ogórków (przesadnie dużo) chrzan w korzeniu czosnek (przesadnie dużo) woda zwykła sól liście dębu / wiśni / porzeczki gorczyca Ogórki umyć. Przygotować roztwór: na jeden litr wody jedna łyżka stołowa soli. W warunkach miejskich najlepsza jest woda butelkowana - ja używam wody z wiejskiej studni (ale wiem, że nie każdy ma działkę na wsi). Korzeń chrzanu obrać, tak samo czosnek. W słoikach układać pionowo ogórki, do każdego słoja dodać kawałek chrzanu, parę ząbków czosnku, baldachy ('kwiaty') kopru. Czosnku i kopru powinno być przesadnie dużo. Ponadto, w słoju powinny znaleźć się liście dębu / wiśni / porzeczki (według możliwości) oraz parę ziaren gorczycy. Słoiki zalać roztworem wody z solą i odstawić, aby zaczęły się kwasić. Podczas procesu 'kwaszenia' słoiki kipią, co jest trochę kłopotliwe - muszą stać w jakiejś misce. Dokręcam je mocniej gdzieś po ok. 10 dniach. Można jednak zassać je wcześniej - już po 3 dniach. Wystarczy wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury poniżej 100 stopni C na 10 minut. Duże świeże ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać te składniki co do ogórków kwaszonych nie tartych, przełożyć do mniejszych słoiczków i mieć przygotowany na zimę składnik zupy ogórkowej. -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| AntyFani.pl |
czw, 12 kwi 2007 - 14:24
|
|
|
|
| Motylek |
czw, 12 kwi 2007 - 14:30
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,308 Antyradio: 94 FM Skąd: ze wsi Ciechanów |
Agrafko droga jak mi tylko jakiś ogóras wpadnie w ręce to go ukiszę w podany przez Ciebie sposób.
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 07:31 |