IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Ogórki Kwaszone
agrafka 
post czw, 12 kwi 2007 - 14:24
Post #1

Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Antyradio: 94 FM

Ogórki kwaszone

Wiem, że jeszcze nie pora, ale pod koniec sierpnia lub na początku września przepis na ogórki kwaszone, które będzie można przechowywać przez całą zimę przyda się.

składniki:
ogórki świeże (gruntowe) średniej wielkości
koper do ogórków (przesadnie dużo)
chrzan w korzeniu
czosnek (przesadnie dużo)
woda
zwykła sól
liście dębu / wiśni / porzeczki
gorczyca

Ogórki umyć. Przygotować roztwór: na jeden litr wody jedna łyżka stołowa soli. W warunkach miejskich najlepsza jest woda butelkowana - ja używam wody z wiejskiej studni (ale wiem, że nie każdy ma działkę na wsi). Korzeń chrzanu obrać, tak samo czosnek. W słoikach układać pionowo ogórki, do każdego słoja dodać kawałek chrzanu, parę ząbków czosnku, baldachy ('kwiaty') kopru. Czosnku i kopru powinno być przesadnie dużo. Ponadto, w słoju powinny znaleźć się liście dębu / wiśni / porzeczki (według możliwości) oraz parę ziaren gorczycy. Słoiki zalać roztworem wody z solą i odstawić, aby zaczęły się kwasić.
Podczas procesu 'kwaszenia' słoiki kipią, co jest trochę kłopotliwe - muszą stać w jakiejś misce. Dokręcam je mocniej gdzieś po ok. 10 dniach. Można jednak zassać je wcześniej - już po 3 dniach. Wystarczy wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury poniżej 100 stopni C na 10 minut.

Duże świeże ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać te składniki co do ogórków kwaszonych nie tartych, przełożyć do mniejszych słoiczków i mieć przygotowany na zimę składnik zupy ogórkowej.

--------------------
Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
AntyFani.pl
post czw, 12 kwi 2007 - 14:24
Post #

Quote Post
Motylek 
post czw, 12 kwi 2007 - 14:30
Post #2

AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Antyradio: 94 FM

Agrafko droga jak mi tylko jakiś ogóras wpadnie w ręce to go ukiszę w podany przez Ciebie sposób. laugh.gif Aż mi slinka leci na takie "zgniłe" ogóraski. Jesteś straszna jędza, tyle czekać? tongue.gif
User is offlineProfile CardPM
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 07:31