IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Móżdżek Cielęcy, na dwa sposoby
agrafka 
post Fri, 01 Jun 2007 - 14:42
Post #1


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,532
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




Móżdżek cielęcy
na dwa sposoby


składniki:
- móżdżek cielęcy
- jajka
- zeszklona cebula
- mąka, jajko i bułka tarta (do panierki)
- masło do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz



1. Po wiedeńsku (w postaci kotletów)

Móżdżek umyć pod wodą i ściągnąć błonki. Wrzucić na posolony lub doprawiony przyprawą warzywną wrzątek, pogotować 2-3 minuty. Wystudzić. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce, a następnie smażyć na maśle do zrumienienia. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z bagietką lub ziemniakami (najlepiej przysmażonymi) i warzywami / surówkami.



2. Móżdżek po polsku

Zeszklić na maśle cebulę. Obgotowany w osolonym i doprawionym przyprawą warzywną wrzątku, a następnie wystudzony, przełożyć na patelnię, na której jest już zeszklona cebula. Rozdrobnić widelcem i usmażyć. Pod koniec smażenia wbić 2 jajka i mieszać, aby jajka się ścięły (smażyć jak jajecznicę). Podawać na grzance.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
AntyFani.pl
post Fri, 01 Jun 2007 - 14:42
Post #











Go to the top of the page
Quote Post
Rudzielec 
post Fri, 01 Jun 2007 - 14:54
Post #2


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,811
Antyradio: 94 FM
Skąd: to tu....to tam....




za żadne skarby... cool.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Gore 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:10
Post #3


Koordynator
Group Icon

Grupa: Junior Admin
Postów: 3,603
Antyradio: Internet
Skąd: Nidzica




A ja chciałbym zobaczyć zdjęcia z poszczególnych etapów produkcji... lub chociaż zdjęcie agrafki pałaszującej efekt finalny biggrin.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
agrafka 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:19
Post #4


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,532
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




CYTAT(Rudzielec @ pią, 01 cze 2007 - 14:54) *

za żadne skarby... cool.gif

Rudzielcu, czy zawiodłaś się kiedykolwiek na mnie i moich przepisach kulinarnych? nea.gif
Gdybyś nie znała nazwy tej potrawy, powiedziałabyś: 'co za pyszna jajecznica'! biggrin.gif

CYTAT(Gore @ pią, 01 cze 2007 - 15:10) *

A ja chciałbym zobaczyć zdjęcia z poszczególnych etapów produkcji... lub chociaż zdjęcie agrafki pałaszującej efekt finalny biggrin.gif

Gore, nie cierpię się fotografować biggrin.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Rudzielec 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:22
Post #5


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,811
Antyradio: 94 FM
Skąd: to tu....to tam....




CYTAT(agrafka @ pią, 01 cze 2007 - 15:18) *

Rudzielcu, czy zawiodłaś się kiedykolwiek na mnie i moich przepisach kulinarnych? nea.gif
Gdybyś nie znała nazwy tej potrawy, powiedziałabyś: 'co za pyszna jajecznica'! biggrin.gif


już sobie wyobrażam jak to jem...mmmm....jakie pyszne śródmózgowie! no rozpływa się w ustach...
ooo a jakie wyborne kresomózgowie! cóż za konsystencja!
to może jeszcze zagryzę rdzeniem... cool.gif

Kochana moja...
jakbym to zjadła, a potem dowiedziałabym się CO TO BYŁO...no cóż...Powązki... cool.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Ciurcia 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:26
Post #6


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,756




CYTAT(Rudzielec @ pią, 01 cze 2007 - 15:22) *
Powązki... cool.gif
A wcześniej BSE. tease.gif crazy.gif 80
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Rudzielec 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:28
Post #7


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,811
Antyradio: 94 FM
Skąd: to tu....to tam....




CYTAT(Ciurcia @ pią, 01 cze 2007 - 15:26) *

A wcześniej BSE. tease.gif crazy.gif 80

rofl.gif
Ciurcia Powązki dla serwującego, dla mnie co najwyżej Białołęka czy inny Alcataz wink.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
agrafka 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:29
Post #8


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,532
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




A sio mi stąd do dywagacji okołokulinarnych mad.gif bomb.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Gore 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:31
Post #9


Koordynator
Group Icon

Grupa: Junior Admin
Postów: 3,603
Antyradio: Internet
Skąd: Nidzica




A ja bym jednak jakieś zdjęcie chciał... bo Google-grafika mi coś takiego wywaliły:
IPB Image
Tylko jak dla mnie to tam jakiś kurak leży blink.gif
Zdjęcie razem z przepisem jest pod tym linkiem -> http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Rudzielec 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:33
Post #10


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,811
Antyradio: 94 FM
Skąd: to tu....to tam....




CYTAT(Gore @ pią, 01 cze 2007 - 15:31) *

A ja bym jednak jakieś zdjęcie chciał... bo Google-grafika mi coś takiego wywaliły:
IPB Image
Tylko jak dla mnie to tam jakiś kurak leży blink.gif
Zdjęcie razem z przepisem jest pod tym linkiem -> http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html


jak na moje oko wypisz wymaluj kurczak
bez mózgu już wink.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
agrafka 
post Fri, 01 Jun 2007 - 15:59
Post #11


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,532
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




CYTAT(Gore @ pią, 01 cze 2007 - 15:31) *

A ja bym jednak jakieś zdjęcie chciał...

Nie surfuj po obcych stronach kulinarnych, jak masz swoją biggrin.gif Nie ma takiej opcji, żeby wyskoczył Ci u mnie kurczak biggrin.gif
To nie Brzechwa i jego kaczka dziwaczka, która zamieniła się w zająca blum.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 




- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 21 November 2014 - 02:55