![]() ![]() |
| Motylek |
pią, 29 cze 2007 - 10:46
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,308 Antyradio: 94 FM Skąd: ze wsi Ciechanów |
Guacamole
Składniki: 4 dojrzałe avocado 1 średniej wielkości cebula sok z 3 zielonych cytryn /limonek/ 2 małe dojrzałe pomidory 1 pęczek kolendry /jesli nie lubicie kolendry, dodajcie coś innego np.tymianek, ale smak się znacznie zmieni/ Czas przygotowania :20 min. 1. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroic na małe kostki. 2. Obrać i posiekać cebulę. Wymytą i osuszoną kolendrę posiekać. 3. Avocado poprzecinać na pół, usunąć pestki /nie wyrzucać!/ i małą łyżeczką wyjąć miąższ. Rozetrzeć na puree, dodać sok z cytryn, kawałki pomidora, cebulę i kolendrę. Delikatnie wymieszać. Przykryć i do chwili podania trzymać w chłodnym miejscu. Dobra rada Jak wszystkie potrawy z avocado, guacamole łatwo czernieje, chyba że... włożymy do środka pestki avocado. Smacznego |
| AntyFani.pl |
pią, 29 cze 2007 - 10:46
|
|
|
|
| agrafka |
sob, 30 cze 2007 - 01:10
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Guacamole (...) włożymy do środka pestki avocado. Też słyszałam o tej pestce i jej działaniu na avocado -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| Motylek |
sob, 30 cze 2007 - 07:47
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,308 Antyradio: 94 FM Skąd: ze wsi Ciechanów |
|
| Makka |
sob, 30 cze 2007 - 18:46
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 16 |
Awokado nie zczernieje także, gdy zostanie skropione sokiem z cytryny...czasami jednak smak cytryny nie jest wskazany w potrawie, wtedy idealna jest pestka - zawsze się sprawdza.
Typową meksykańską przekąską są chipsy tortilla polane roztopionym żółtym serem, ugotowaną ciepłą czarną fasolą oraz posiekanym w plasterki marynowanym chili Jalapeno. Chipsy te podawane są także z guacamole i różnego rodzaju salsami. Moją ulubioną jest salsa z orzechami: 2 duże pomidory 2 ostre papryki chili świeże lub marynowane kawałek arbuza 50 g orzechów nerkowca (lub innych ulubionych) świeża kolendra 1 łyżka oleju świeża kolendra lub pietruszka sól i pieprz do smaku Orzechy rozdrabniamy, pomidory, chili i arbuza siekami, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku. Edit: zostawiłam tu przepis na salsę, a jednocześnie zrobiłam z niej odrębny temat agrafka |
| Motylek |
sob, 30 cze 2007 - 22:30
|
|
Proszę i zrobiło się super danie meksykańskie
|
| eryk |
pon, 02 lip 2007 - 03:18
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 3,179 Antyradio: 94 FM Skąd: Żoliborz/Dublin |
Guacamole Czy dobrze sie domyslam, ze pozera -------------------- |
| Motylek |
pon, 02 lip 2007 - 06:50
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 07:18 |