IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kluchy, Kluski, Kluseczki...
agrafka 
post Sun, 03 Jun 2007 - 08:21
Post #1


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,515
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




Kluchy, kluski, kluseczki...

Potrawy mączne, dosyć często przyrządzane w kuchni, szczególnie domowej. Mogą stanowić dodatek do zup, dań głównych lub zaistnieć na talerzu jako danie samodzielne. Produkowane na skalę przemysłową noszą nazwę ‘makaronów’ (najwięcej ich rodzajów znają chyba Włosi – stąd określenie mieszkańców słonecznej Italii – ‘makaroniarze’).

Kluski lane, kluski kładzione, kluski francuskie, kopytka, kluski śląskie... jest tego trochę. Te ostatnie – kopytka i kluski śląskie przygotowuje się z ciasta ziemniaczanego i powinny znaleźć się z tego powodu w innym miejscu – i tam też się znajdą razem z knedlami. Zostały wymienione tutaj ze względu na ich zastosowanie w kuchni – jako dodatek do dań głównych.
Jak przyrządzać kluski i kluseczki i do czego podawać? Oto ściągawka:


Kluski lane:
Przyrządza się z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody, aby powstało płynne ciasto. Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Najpierw należy rozkłócić dokładnie jajka (albo same żółtka) z wodą na jednolitą masę, a następnie połączyć z mąką. Ciasto wyrabiać dość długo, aby wtłoczyć dużo powietrza, które jest czynnikiem spulchniającym. Płynne ciasto wlewać do gotującego się płynu (zupy) cienkim strumieniem, tuż przed podaniem potrawy.
Przykładowa proporcja: pół szklanki mąki, 2 żółtka, pół szklanki wody.

Kluski kładzione:
Przyrządza się z ciasta gęściejszego niż na kluski lane, ze znacznie mniejszą liczbą jajek (np. szklanka mąki, 1 jajko, pół szklanki wody). Tak jak w przypadku klusek lanych, mąkę należy połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać wodę i dokładnie wyrobić łyżką, aby wprowadzić do ciasta możliwie dużo powietrza, które powoduje spulchnienie ciasta.
Kluski formuje się albo łyżką stołową maczaną w wodzie albo wykładając ciasto na zwilżoną wodą deskę i odcinając nożem kluski bezpośrednio do wrzątku.
Zastosowanie: do mięsa w sosie lub jako danie samodzielne, polane stopionym masłem albo okraszone skwarkami.

Kluski francuskie:
Przyrządza się z jajek, masła i mąki (połowa masy jajek i masła), bez dodawania wody. Najpierw należy utrzeć na puszystą masę masło, dodając stopniowo żółtka. Do utartej masy dodać pianę ubitą z pianek, a na końcu całość delikatnie wymieszać.
Stanowią dodatek do zup – np. rosołu, mogą występować także samodzielnie – podawane ze stopionym masłem.

Istnieje także pojęcie ‘kluski półfrancuskie’ – to kluski francuskie, do których dodaje się wodę przy ich wyrabianiu. Mają identyczne zastosowanie, jak kluski kładzione.

Kluski śląskie i kopytka stanowią odrębny przepis – wykonuje się je z ciasta ziemniaczanego.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
AntyFani.pl
post Sun, 03 Jun 2007 - 08:21
Post #











Go to the top of the page
Quote Post
Hellraiser 
post Wed, 19 Sep 2007 - 22:49
Post #2


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 33
Antyradio: Internet




a śląskie, a na parze... a nieśmiertelne pyzy...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
agrafka 
post Thu, 20 Sep 2007 - 01:10
Post #3


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,515
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




CYTAT(Hellraiser @ śro, 19 wrz 2007 - 22:49) *

a śląskie, a na parze... a nieśmiertelne pyzy...

Przepis na śląskie - w książce kucharskiej antyfanów.
Mówisz... 'kluchy na łachu', czyli na parze - będą, jako i pyzy wink.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
agrafka 
post Sun, 14 Oct 2007 - 10:17
Post #4


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,515
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




CYTAT(agrafka @ czw, 20 wrz 2007 - 01:10) *

Przepis na śląskie - w książce kucharskiej antyfanów.
Mówisz... 'kluchy na łachu', czyli na parze - będą, jako i pyzy wink.gif

Uff... zamieściłam biggrin.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 




- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 26 July 2014 - 11:07