IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Gołąbki, czyli kapusta faszerowana
agrafka 
post Sun, 09 Sep 2007 - 13:34
Post #1


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,532
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




Gołąbki
czyli kapusta faszerowana

Jedno z popularniejszych dań w kuchni polskiej. Jedni wolą gołąbki z farszem wyłącznie mięsnym, inni mieszają mielone mięso z ryżem, wegetarianie z kolei mogą nafaszerować kapustę nadzieniem z surowych, tartych ziemniaków lub kaszy gryczanej (jak odnajdę przepis – zamieszczę).


składniki:
główka kapusty (zwykłej lub włoskiej)
pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
ryż (25 - 30 dag – zdecydowanie mniej niż mięsa)
cebula zeszklona na tłuszczu
jajko
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa warzywna (np. vegeta, kucharek)
koncentrat pomidorowy
marchewka, pietruszka
trochę koperku


sposób przygotowania:
1. Obgotować kapustę, nacinając uprzednio wokół głąb, aby w trakcie gotowania móc ściągać z niej liście. Można także ściągnąć liście z kapusty bez jej obgotowywania i dopiero później obgotować je w osolonej wodzie. Ja wolę pierwszą technikę.
2. Liście pozostawić do ostudzenia, a w tym czasie obgotować ryż – 10 minut wystarczy, dojdzie w gołąbkach.
3. Połączyć mięso, ostudzony ryż, zeszkloną cebulę i jajko, doprawić przyprawami. Wymieszać farsz dokładnie.
4. Przygotowane nadzienie układać na liściach kapusty i zakładając boki liści do środka, zwijać bardzo ściśle.
5. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku, jeden obok drugiego.
6. Obraną marchewkę i pietruszkę pokroić w ‘zapałkę’, wrzucić do garnka z gołąbkami. Całość podlać wodą – tak, aby przykryła kapustę faszerowaną. Dusić na małym ogniu do miękkości – 30 minut powinno wystarczyć. Wykończyć danie dodając do sosu koncentrat pomidorowy, zmieszany z odrobiną mąki. Posypać koperkiem.
7. Podawać z ryżem lub ziemniakami albo solo.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
AntyFani.pl
post Sun, 09 Sep 2007 - 13:34
Post #











Go to the top of the page
Quote Post
agrafka 
post Mon, 10 Sep 2007 - 11:34
Post #2


Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Postów: 10,532
Antyradio: 94 FM
Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany




Dostałam mejla ze Śląska o treści: 'Bóg Cię opuścił, niewiasto. Gołąbki się u mnie na Boże Narodzenie jada'.
Strasznie mnie to zaintrygowało... Ktoś z tego regionu to może potwierdzić? Jeśli tak, to z jakim farszem?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Olcysko 
post Fri, 14 Sep 2007 - 01:02
Post #3


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4,700
Antyradio: 89,8 FM
Skąd: Dąbrowa Górnicza




Jako że to był mail ode mnie, wyjaśniam wszem i wobec. To tradycja wprowadzona przez moją babcię, ze strony mamy. Oprócz gołąbków (farsz bezmięsny, dużo grzybów suszonych), na wigilijnym stole znajdują się też pierogi z... jabłkami. smile.gif W czasach okołowojennych, jabłka rosły w sadzie, a nie w sklepie tongue.gif, nic innego nie było (albo było trudne do zdobycia) i tak powstały pierogi z jabłkiem na Wigilię. Dziadek (też spod Krakowa) wspominał o czymś (niepamiętam) z olejem lnianym! Moja mama jeszcze to w dziecięctwie jadała, ale jakoś zaginęło. Starczy tych kontrowersyjnych przykładów. wink.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Aśka111 
post Fri, 14 Sep 2007 - 16:24
Post #4


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 426
Antyradio: 105 FM




Ja jadłam dzisiaj u swojej babci gołąbki na obiad, czyli u nas nie ma takiej tradycji, ze gołąbki tylko na Wigilie wink.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
ONka 
post Fri, 14 Sep 2007 - 16:40
Post #5


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 67




CYTAT(agrafka @ pon, 10 wrz 2007 - 11:34) *

Dostałam mejla ze Śląska o treści: 'Bóg Cię opuścił, niewiasto. Gołąbki się u mnie na Boże Narodzenie jada'.
Strasznie mnie to zaintrygowało... Ktoś z tego regionu to może potwierdzić? Jeśli tak, to z jakim farszem?



W mojej rodzinie tradycja nakazuje gołąbki podawać na wigilię biggrin.gif
Kapusta do zawijania jest trochę zakwaszona, a nadzieniem jest kasza gryczana z podsmażoną na oleju lnianym cebulką. Mniam. Region- lubelszczyzna.
I ciekawostka: jedno z wigilijnych dań to racuchy z ...pieniędzmi - zawsze wyczekana i ulubiona potrawa dzieciaków wink.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Jerzyna 
post Mon, 17 Sep 2007 - 15:04
Post #6


AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Postów: 771
Antyradio: 94 FM
Skąd: Wsiawa




CYTAT(ONka @ pią, 14 wrz 2007 - 16:40) *

W mojej rodzinie tradycja nakazuje gołąbki podawać na wigilię biggrin.gif
Kapusta do zawijania jest trochę zakwaszona, a nadzieniem jest kasza gryczana z podsmażoną na oleju lnianym cebulką. Mniam. Region- lubelszczyzna.
I ciekawostka: jedno z wigilijnych dań to racuchy z ...pieniędzmi - zawsze wyczekana i ulubiona potrawa dzieciaków wink.gif


pamiętam (racuchy z pieniędzmi) z lat dzieciństwa wink.gif potwierdzam, region ten sam smile.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 




- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 26 November 2014 - 11:54