![]() ![]() |
| R.i.P. |
nie, 21 cze 2009 - 11:18
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 87 Antyradio: 94 FM |
Z zalem stwierdzilem brak jakichkolwiek informacji na forum o Fields Of The Nephilim.... czyzby nikt nie sluchal??
Jak dla mnie to jeden z najwazniejszych zespolow w historii muzyki... nie bede ukrywal, ze osobiscie klasyfikuje FOTN jako numer jeden (w moim prywatnnym rankingu ukochanych kapel). Pare slow ogolnie o plytach: 1. Dawnrazor (1987 rok)- mistrzowski debiut!! Plyta wspaniala pod kazdym wzgledem z rewelacyjnym intro (cover Enio Moricone). W zasadzie plyta nie ma slabych punktow. 2. The Nephilim (1988 rok)- jest coraz lepiej... niesamowity klimat i wypracowanie wlasnego stylu do perfekcji- mistrzowie!! 3. Elizjum (1990 rok)- najlepsza plyta jak dla mnie... apogeum rozkoszy w uszach!! 3. Earth Inferno (1991 rok)- koncertowy album potwierdzajacy mistrzostwo zespolu. Wszystkich powyzszych plyt dotyczy jedno, dlatego zbieram to na koncu: wspanialy glos Carla Maccoya i niesamowite texty, przejmujaca gitary wspolpracujace i uzupelniajace sie (zasluga geniuszu Peter'a Yates'a i Paul'a Wright'a), genijalny bass Tony'ego Pettitt'a (moj guru w tej kwestii) oraz obledna perkusja Nod'a Wright'a. Niestety tu sie konczy historia zespolu w klasycznym skladzie... i jak dla mnie konczy sie dyskografia zespolu... sa wprawdzie jeszcze: 1. Revelations (ale to skladanka zorganizowana przez wytwornie, aby zarobic kasiore jak sadze); 2. Zoon (ale z FOTN jest tam tylko Carl na wokalu a plyta jest ciezkim metalem a nie clasycznym gothic'iem)... poza tym to nie FOTN tylko "The Nefilim" (taki szyld zespolu na ta plyte) 3. Mourning Sun (2005 rok)- powrot klasycznego brzmienia FOTN- calkiem zgrabna plyta, ale... czegos brakuje (byc moze to dlatego, ze nie ma tam kompletu ludzi, ktorzy tworzyli historie- czyli pierwotny sklad zespolu)... jednak odnotowac warto, bo nagranie jest pod wlasciwym szyldem (Fields Of The Nephilim). Czekam na wsze opinie... no i na info, czy ktokolwiek zna ten wspanialy zespol -------------------- nie stawiaj:
-niewinnego pod murem skazancow; -niezainteresowanego w plutonie egzekucyjnym; |
| AntyFani.pl |
nie, 21 cze 2009 - 11:18
|
|
|
|
| Gore |
nie, 21 cze 2009 - 14:06
|
![]() Koordynator Grupa: Junior Admin Postów: 3,602 Antyradio: Internet Skąd: Nidzica |
Ja poznałem Fields of the Nephilim od właśnie tej ostatniej, "Mourning Sun". Nie znając całej tej historycznej otoczki, płyta zrobiła na mnie wielkie wrażenie już od pierwszych dźwięków, tego płaczu dziecka pośród gęstego mroku
Potem sięgnąłem po "Elizium", ale być może spodziewałem się czegoś nowego, być może to przez słabą jakość nagrania... ale nie przemówiła do mnie. Nie odrzuciła, ale też nie wciągnęła, więc zakończyłem grzebanie w twórczości tego zespołu. Może to był błąd Za to wizerunek sceniczny frontmana, Carla McCoy'a, przemawia do mnie, czego dowodem jest to, że kiedyś wrzuciłem go w TYM temacie jako zagadkę EDIT: A brak informacji nie mówi o braku zainteresowania... może raczej o braku umiejętności dziennikarskich -------------------- Hasta la Victoria! ![]() |
| R.i.P. |
nie, 21 cze 2009 - 17:04
|
Wizerunek sceniczny to w zasadzie odrebny temat, na ktory mozna napisac cale wypracowanie.
Warto jednak odnotowac, ze w klasycznym skladzie (do 1991 roku) wszyscy panowie z zespolu byli podobnie wystylizowani. Wracajac do muzyki- ten zespol odkryl dla mnie ś.p.Tomasz Beksiński w swoich audycjach pod koniec lat 80. Zaczalem w ten sposob sluchanie od pierwszej plyty... i Tobie Gore rowniez polecam kolejne podejscie do zespolu FOTN poprzez ta plyte... sa wielkie problemy ze zdobyciem ich nagran wiec w razie "W" oferuje pozyczenie plytki. -------------------- nie stawiaj:
-niewinnego pod murem skazancow; -niezainteresowanego w plutonie egzekucyjnym; |
| Saimon |
pon, 22 cze 2009 - 12:31
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,981 Antyradio: 89,8 FM Skąd: Będzin |
Widać że R.I.P. będzie nam wykładał lepiej niż fachowcy od wkładek w 'teraz rocku'
-------------------- Iron Maiden - The Final Frontier 16.08.2010!!!
"Co ty wiesz o zabijaniu? Ty stara dupa jesteś :) "Śpiewam już tylko o Polsce i o złej miłości,złe piosenki o złym systemie, Polska przychodzi do mnie tylko po autograf, dla miłości zaś jestem znudzeniem, nigdy nie będziemy jak Bonnie&Clyde, ani orłem ani reszką, będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco" Strachy Na Lachy - Chory Na Wszystko |
| R.i.P. |
wto, 23 cze 2009 - 08:45
|
Widać że R.I.P. będzie nam wykładał lepiej niż fachowcy od wkładek w 'teraz rocku' Wykladac to ja sobie moge... brudne skarpetki z kosza na bielizne do pralki A na powaznie- pewnie bym Cie zanudzil historia FOTN, Cure, Dead Can Dance, Pixies i wielu wielu innych- tylko po co?? Zycie jest za krotkie, by doprowadzac ludzi do ostatecznosci zakonczonej zjedzeniem wlasnej skarpetki. A wracajac do stylizacji scenicznej: 1. tak to wygladalo na samym poczatku: KLIK 2. pozniej tez bylo ok: KLIK 3. no i Carl Maccoy: KLIK Dobra... no to ja zanecilem... zainteresowanych wieksza iloscia zdjec odsylam do wyszukiwarki. A jak ktos zechce posluchac- obowiazkowo w kolejnosci wychodzenia plyt <--- serdecznie polecam te kolejnosc, bo zaczynanie od Elizjum moze utrudnic zrozumienie calosci tego zjawiska. Uff.... czy ktos to jeszcze czyta?? Bo ja juz chyba tego nie pisze -------------------- nie stawiaj:
| kolejarz |
wto, 23 cze 2009 - 08:53
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2,493 |
........ Uff.... czy ktos to jeszcze czyta?? Bo ja juz chyba tego nie pisze czytamy, czytamy panie psorze -------------------- God save the Queen a.k.a. a safety pin And her fascist regime They made you a moron Potential H-bomb |
| Saimon |
wto, 23 cze 2009 - 16:20
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,981 Antyradio: 89,8 FM Skąd: Będzin |
No właśnie
Ale wykładać na temat muzyki to chętnie wysłuchamy i przeczytamy Przynajmniej ja i jak znam życie Kolejarz również przeczyta i poszerzy swoją wiedzę muzyczną -------------------- Iron Maiden - The Final Frontier 16.08.2010!!!
"Co ty wiesz o zabijaniu? Ty stara dupa jesteś :) "Śpiewam już tylko o Polsce i o złej miłości,złe piosenki o złym systemie, Polska przychodzi do mnie tylko po autograf, dla miłości zaś jestem znudzeniem, nigdy nie będziemy jak Bonnie&Clyde, ani orłem ani reszką, będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco" Strachy Na Lachy - Chory Na Wszystko |
| R.i.P. |
śro, 24 cze 2009 - 09:32
|
Kolejarz,
No z tym psorem to juz pojechales troszke Saimon, obiecuje zatem, ze ASAP pojawi sie recenzja (bedzie kompletnie nieobiektywna -------------------- nie stawiaj:
| Saimon |
śro, 24 cze 2009 - 17:13
|
Dawaj dawaj kolejne wykładziki
| R.i.P. |
czw, 25 cze 2009 - 22:34
|
No i w nawale obowiazkow nie wyrobilem (mimo obietnicy, ze bedzie ASAP)...
obiecuje jedynie, ze z samego rana jak wsiade do samochodu i wyrusze... tam gdzie jutro bede... odrobie lekcje i napisze obiecany text, aby go wkeic czym predzej po powrocie (jak juz dojde oczywiscie do stanu wyspania i zdolnosci obslugi sieci -------------------- nie stawiaj:
| Saimon |
pią, 26 cze 2009 - 10:39
|
To czekamy z niecierpliwością
| R.i.P. |
nie, 05 lip 2009 - 13:48
|
To czekamy z niecierpliwością Saimon, na recenzje plyt Fields Of The Nephilim musisz poczekac... sa one wprawdzie gotowe, ale... wiec lepiej bedzie poczekac do konca wakacji -------------------- nie stawiaj:
| Saimon |
pon, 13 lip 2009 - 10:33
|
Poczekam . Nie spieszy mi się .
| thejack |
pią, 15 sty 2010 - 19:17
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2 |
Witam.Tak sobie pogrzebuje w interneci za FoTN i trafiłem tutaj.Cieszy że ludzie cenią ich sobie.Ja też wychowałem się na gotyku.18 lat i sisters of mercy, fields of tn, the mission i nieodżałowany TOMEK BEKSIŃSKI, który nas tym wszystkim zaraził.teraz mam 35 lat i odgrzebuje wszystko to co było dla mnie najważniejsze wtedy.Przez 10 lat nic tylko praca i podsłuchiwanie miałkiego rmfu w drodze do i z pracy.Teraz chwila spokoju, trójeczka polskie radio i ...Elizium---majstersztyk i ten klimat... Najlepsze co może być no poza moim ukochanym floodlandem SOM.Pozdrawiam wszystkich gotyckich zapaleńców.
P.S.Skrobinijcie coś tutaj jeszcze |
| R.i.P. |
wto, 19 sty 2010 - 10:41
|
thejack,
ja baaaaaardzo chetnie podyskutuje z Toba w tym watku Wprawdzie FOTN jest tu podstawa, ale juz widze w Tobie bratnia dusze, bo wymieniles wiele innych waznych dla mnie zespolow (jak SOM, Mission)... no i wspomniales mistrza Beksinskiego!! Faktem jest, ze Elizium to genialna plyta... co gorsza (jak dla mnie) w dniu 22.01.2010 w Warszawie FOTN zagra koncert grajac numery z tego albumu (oraz 2 wczesniejszych)... a ja niestety nie moge isc (bo... bo jestem w innym miejscu wawy w tym czasie i zajety tak, ze nie da sie tego zmienic- zreszta moze wpadniesz na to w innych watkach forum). Koncert FOTN bedzie jeszcze w sobote 23.01 - ale ten mnie mniej interesuje, bo bedzie oparty glownie o Zoon - a ta plyta mnie malo kreci (zbyt Death Metalowa, za malo gotycka). Tak czy owak serdecznie zapraszam do dyskusji o FOTN. -------------------- nie stawiaj:
| thejack |
nie, 07 lut 2010 - 19:26
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2 |
witam po przerwie.Nie było jakoś czasu zaglądnąć na forum ale tak przy niedzielnym dyżurze przy kompie pozwoliłem sobie. for her light brzmi mi w uszach nieprzerwanie od 18 lat, czasami nawet głośniej niż walk away SOM.nie wiem czy dasz wiare ale kiedyś to nawet zagrali w trójeczce. A może byłeś rok temu na SOM w wa-wie?. Ja niestety nie mogłem, do dzisiaj pluje sobie o to w brode..!a i jeszcze jedno piętno mistrza Beksińskiego na moim umyśle: YES, close to the edge i fragile przed wszystkim. W liceum miełem na ich punkcie totalnego bzika - do dzisiaj mi zostało.Pozdrawiam i biorę się za odrabianie zaległości z FOTN!.
|
| LIGHT |
pią, 05 mar 2010 - 12:30
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1 Antyradio: Internet |
Witam.
Moja znajomość z FOTN jak pewnie większości z was zaczęła się od płyty Nephilim zaprezentowanej przez Beksińskiego. Cóż...wszystko przemija, a FIELDS, choćbym nie zaglądał do ich płyt przez długie miesiące, powraca (zawsze powraca). Absolutny fenomen. Było wiele kawałków, które mną wstrząsneło, ale nigdy nie rozmazały mnie po ścianie, tak jak Nephilim i Elizium. Co do koncertów-niestety nie byłem i żałuję. A jeśli chodzi o SoM - nie ma czego żałować. Andrzej nie należy do szołmenów i koncert w Krakowie, na którym byłem, okazał się strasznie słabym.(jechałem z wielką radością w sercu prawie 500km, Wyjechaliśmy rano, żeby być wcześnie-zanim się zacznie i zająć najlepsze miejsca (dla geriatryków) to znaczy tam gdzie podają tlen, ciepły koc na nogi i herbatę malinową) Spodziewałem się jeśli nie wielkiego popisu scenicznego, to po tylu latach grania zaprawdę sporej dawki profesjonalnie zagranej muzy. Tymczasem był to żenująco-garażowy występ początkującej szansonistki. PS To bardzo miło, że są jeszcze ludzie, dla których Nephilim wygrywa akordy w duszy. Pozdro. |
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 04 wrzesień 2010 - 06:35 |