![]() ![]() |
| agrafka |
pią, 26 sty 2007 - 14:49
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Babka piaskowa I
składniki: 5 świeżych jaj 10 dag cukru (pół szklanki) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy, aromat waniliowy trochę cukru pudru wykonanie: 1. Przygotować foremkę: wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. To jest ważne, gdyż ciasto biszkoptowe powinno się wstawiać do piekarnika natychmiast po zrobieniu. 2. Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym, dodać parę kropli aromatu. 3. Ucierając dodawać stopniowo zmieszane ze sobą mąki - pszenną i ziemniaczaną. 4. Z białek ubić pianę (można dodać szczyptę soli, piana lepiej będzie ubijała się). 5. Ciasto wymieszać delikatnie z ubitą pianą, włożyć do przygotowanej formy - do połowy jej wysokości. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 160ºC, potem można zwiększyć temperaturę. 7. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| AntyFani.pl |
pią, 26 sty 2007 - 14:49
|
|
|
|
| Motylek |
pią, 26 sty 2007 - 21:35
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,308 Antyradio: 94 FM Skąd: ze wsi Ciechanów |
|
| agrafka |
pią, 26 sty 2007 - 23:15
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Mam nadzieję, że nie zrobi się zakalec na palec Pamiętaj o świeżych jajach od prawdziwej kury -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| pacia |
sob, 27 sty 2007 - 07:35
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,400 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa |
ja mam źródło pysznych, dużych, prawdziwych jaj, więc się nie obawiam :0 już innych nie kupuję, bo się ich zjeść po tych nie da - prawdziwy smak jajeczek się czuje
-------------------- hamuj piętą i miej mordę zawsze usmiechniętą ;)
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 05:14 |