![]() ![]() |
| agrafka |
sob, 04 kwi 2009 - 09:57
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Baba ziemniaczana
Alternatywa dla placków ziemniaczanych, ulubione danie wielu. Wywodzi się ze wschodnich regionów Polski i tam jest najbardziej popularną... babą, obok innych ziemniaczanych frykasów typu kartacze lub kiszka ziemniaczana. Popularną do tego stopnia, że na wschodzie kraju organizuje się nawet mistrzostwa w jej pieczeniu. Smaczna i warta spróbowania, a poza tym propagowania. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub klasycznej – wtedy z dodatkiem skwarek z boczku. Składniki: 1 – 1,5 kg ziemniaków 2 jaja 2 – 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule (posiekane i zeszklone na tłuszczu) 200 g wędzonego boczku majeranek pieprz czarny mielony czosnek (świeży lub granulowany) sól olej Przygotowanie: 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach. 2. Do startych ziemniaków dodać mąkę i jaja oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Na tym etapie mięsożercy dodają jeszcze do ziemniaków przesmażony chudy boczek (na tłuszczu, który powstał podczas jego smażenia można zeszklić cebulę). 3. Przygotować foremkę – może być podłużna ‘keksówka’, ale jeśli jej nie ma – inna też będzie OK. (nawet nie wiem, czy nie lepsza). Wysmarować ją tłuszczem, wyłożyć masę – tak na grubość 7 – 8 cm i włożyć do piekarnika. Mięsożercy mogą wyłożyć blaszkę chudym boczkiem, zamiast traktować ją olejem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę (półtorej). Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem. 5. Upieczoną babę kroić w grube na 2 cm plastry i jeść solo lub z dodatkiem mięsa. Można też ułożyć ją na grillu (przedtem lekko posmarować oliwą). Grillowana jest doskonała np. z kefirem lub sałatą ze śmietaną. -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| AntyFani.pl |
sob, 04 kwi 2009 - 09:57
|
|
|
|
| Saimon |
sob, 04 kwi 2009 - 10:31
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2,085 Antyradio: 89,8 FM Skąd: Będzin |
Baba ziemniaczana Alternatywa dla placków ziemniaczanych, ulubione danie wielu. Wywodzi się ze wschodnich regionów Polski i tam jest najbardziej popularną... babą, obok innych ziemniaczanych frykasów typu kartacze lub kiszka ziemniaczana. Popularną do tego stopnia, że na wschodzie kraju organizuje się nawet mistrzostwa w jej pieczeniu. Smaczna i warta spróbowania, a poza tym propagowania. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub klasycznej – wtedy z dodatkiem skwarek z boczku. Składniki: 1 – 1,5 kg ziemniaków 2 jaja 2 – 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule (posiekane i zeszklone na tłuszczu) 200 g wędzonego boczku majeranek pieprz czarny mielony czosnek (świeży lub granulowany) sól olej Przygotowanie: 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach. 2. Do startych ziemniaków dodać mąkę i jaja oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Na tym etapie mięsożercy dodają jeszcze do ziemniaków przesmażony chudy boczek (na tłuszczu, który powstał podczas jego smażenia można zeszklić cebulę). 3. Przygotować foremkę – może być podłużna ‘keksówka’, ale jeśli jej nie ma – inna też będzie OK. (nawet nie wiem, czy nie lepsza). Wysmarować ją tłuszczem, wyłożyć masę – tak na grubość 7 – 8 cm i włożyć do piekarnika. Mięsożercy mogą wyłożyć blaszkę chudym boczkiem, zamiast traktować ją olejem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę (półtorej). Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem. 5. Upieczoną babę kroić w grube na 2 cm plastry i jeść solo lub z dodatkiem mięsa. Można też ułożyć ją na grillu (przedtem lekko posmarować oliwą). Grillowana jest doskonała np. z kefirem lub sałatą ze śmietaną. Dzięki za przepis -------------------- I am the passenger and I ride and I ride
I ride through the city's backsides I see the stars come out of the sky Yeah the bright and hollow sky You know it looks so good tonight |
| kolejarz |
sob, 04 kwi 2009 - 11:50
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2,622 |
Moja córka polewa babę dużą ilością ketchupu ze śliwkami produkcji chałupniczej i choć mówiłem jej miliony razy, że to nie jest ładnie, to z "pełną buzią" twierdzi pychota. Chyba popełniłem błąd wychowaczy
-------------------- God save the Queen a.k.a. a safety pin And her fascist regime They made you a moron Potential H-bomb |
| agrafka |
sob, 04 kwi 2009 - 12:38
|
![]() Redaktor Grupa: Redakcja Postów: 10,158 Antyradio: 94 FM Skąd: Warszawa, dokładnie Bielany |
Dzięki za przepis No przecież, że tak Moja córka polewa babę dużą ilością ketchupu ze śliwkami produkcji chałupniczej i choć mówiłem jej miliony razy, że to nie jest ładnie, to z "pełną buzią" twierdzi pychota. Chyba popełniłem błąd wychowaczy Gratuluję córki -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| Saimon |
pon, 06 kwi 2009 - 15:41
|
![]() AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2,085 Antyradio: 89,8 FM Skąd: Będzin |
No przecież, że tak Gratuluję córki Kolejarzu też u ciebie nie dostrzegam błędów wychowawczych . No a ja wczoraj sprobowałem tą babe ziemniaczaną i to po prostu jest WYŚMIENITE -------------------- I am the passenger and I ride and I ride
I ride through the city's backsides I see the stars come out of the sky Yeah the bright and hollow sky You know it looks so good tonight |
| Irenicus |
pon, 06 kwi 2009 - 15:54
|
|
Konto usunięte |
Moja córka polewa babę dużą ilością ketchupu ze śliwkami produkcji chałupniczej i choć mówiłem jej miliony razy, że to nie jest ładnie, to z "pełną buzią" twierdzi pychota. Chyba popełniłem błąd wychowaczy Ja również polewam babę ziemniaczaną ketchupem, co prawda kupnym, a najlepsza jest odsmażana!! |
| tramwajarz |
pon, 06 kwi 2009 - 16:41
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 1,354 Antyradio: 94 FM |
Tu TRAMWAJARZOWA:
dzisiaj jestem bezczelna do ostatnich granic i szarogęszę sią po całym tym dziale.to dlatego że teoretycznie myję okna a w praktyce pewnie juz ich dzisiaj umyć nie zdążę znana mi wersja babki ziemniaczanej jednak nieco się różni od Hanulkowej-więcej cebuli i nie w kostkę a starta jak ziemniaki,i plastry boczku w środku za to majeranku ani,ani. i dodatkowo boczkiem wyłożona foremka a na to dopiero wlana masa cebulowo-ziemniaczana. i nie z ketchupem ale z ogorkiem,takim czosnkowo-koperkowym i chrupiącym. a to znacie? (przepis skopiowany z zaprzyjażnionego forum, bo ja robię >>na oko<< ) Kartacze litewskie Nazywane też cepelinami. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki: - 2 kg mączystych ziemniaków - 40 dag mielonej wieprzowiny - 40 dag mielonej wołowiny - 3 cebule - 2 jajka - łyżeczka oleju (chyba jednak więcej niz łyzeczka) - 10 dkg boczku - sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Połowę ziemniaków oraz obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków ugotować (najlepiej w łupinach) w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mięso włożyć do miski, dodać startą na tarce 1cebulę (mozna zamiast trzeć -pokroić ją w kostkę i usmazyć), dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej,dodać jajka zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm,rozgniatać w dłoni na dośc gruby placuszek, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 20-30 minut . Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać pozostale 2 cebule, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą. zuzka |
| agrafka |
pon, 06 kwi 2009 - 18:54
|
a najlepsza jest odsmażana!! No właśnie to samo miałam na myśli pisząc wyżej 'podgrzewana' dzisiaj jestem bezczelna do ostatnich granic i szarogęszę sią po całym tym dziale (...) (...) różni od Hanulkowej - więcej cebuli i nie w kostkę a starta jak ziemniaki, i plastry boczku w środku za to majeranku ani,ani. i dodatkowo boczkiem wyłożona foremka a na to dopiero wlana masa cebulowo-ziemniaczana. i nie z ketchupem ale z ogorkiem, takim czosnkowo-koperkowym i chrupiącym. (...) Eeee tam, zaraz szarogęsisz. Po prostu wejście smoka A przepis jest Pawełkowy, nie Hanulkowy -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| Saimon |
pon, 06 kwi 2009 - 19:54
|
Tu TRAMWAJARZOWA: dzisiaj jestem bezczelna do ostatnich granic i szarogęszę sią po całym tym dziale.to dlatego że teoretycznie myję okna a w praktyce pewnie juz ich dzisiaj umyć nie zdążę znana mi wersja babki ziemniaczanej jednak nieco się różni od Hanulkowej-więcej cebuli i nie w kostkę a starta jak ziemniaki,i plastry boczku w środku za to majeranku ani,ani. i dodatkowo boczkiem wyłożona foremka a na to dopiero wlana masa cebulowo-ziemniaczana. i nie z ketchupem ale z ogorkiem,takim czosnkowo-koperkowym i chrupiącym. a to znacie? (przepis skopiowany z zaprzyjażnionego forum, bo ja robię >>na oko<< ) Kartacze litewskie Nazywane też cepelinami. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki: - 2 kg mączystych ziemniaków - 40 dag mielonej wieprzowiny - 40 dag mielonej wołowiny - 3 cebule - 2 jajka - łyżeczka oleju (chyba jednak więcej niz łyzeczka) - 10 dkg boczku - sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Połowę ziemniaków oraz obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków ugotować (najlepiej w łupinach) w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mięso włożyć do miski, dodać startą na tarce 1cebulę (mozna zamiast trzeć -pokroić ją w kostkę i usmazyć), dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej,dodać jajka zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm,rozgniatać w dłoni na dośc gruby placuszek, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 20-30 minut . Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać pozostale 2 cebule, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą. zuzka Spoko przepis na kartacze . Ja jem inne(czyli nie po litewsku) . Kartacze po prostu to jest miód w gębie -------------------- I am the passenger and I ride and I ride
| kolejarz |
wto, 07 kwi 2009 - 09:46
|
|
AntyFan Grupa: Użytkownicy Postów: 2,622 |
Mówiąc "błąd wychowawczy" mam na myśli mówienie z "pełną buzią" a nie polewanie ketchupem
Kartacze -------------------- God save the Queen a.k.a. a safety pin And her fascist regime They made you a moron Potential H-bomb |
| Irenicus |
wto, 07 kwi 2009 - 11:42
|
|
Konto usunięte |
No właśnie to samo miałam na myśli pisząc wyżej 'podgrzewana' Podgrzewać a odsmażać to jednak jakby nie było dwie różne czynności kulinarne (o czym Ty powinnaś doskonale wiedzieć) aczkolwiek prowadzące do podobnego efektu czyli podniesienia temperatury dania z tym, że w przypadku odsmażania dochodzi niezwykle wykwintny element "chrupkości" dania CYTAT Mówiąc "błąd wychowawczy" mam na myśli mówienie z "pełną buzią" a nie polewanie ketchupem wink.gif mówienie z pełną buzią jest bardzo... bardzo nieestetyczne po za tym szkoda tego jedzenia, które wypada przy okazji z otworu gębowego kechup nadaje się do prawie wszystkich dań ot takie kulinarne "koło" w dziejach ludzkości |
| Saimon |
wto, 07 kwi 2009 - 15:34
|
Podgrzewać a odsmażać to jednak jakby nie było dwie różne czynności kulinarne (o czym Ty powinnaś doskonale wiedzieć) aczkolwiek prowadzące do podobnego efektu czyli podniesienia temperatury dania z tym, że w przypadku odsmażania dochodzi niezwykle wykwintny element "chrupkości" dania mówienie z pełną buzią jest bardzo... bardzo nieestetyczne po za tym szkoda tego jedzenia, które wypada przy okazji z otworu gębowego kechup nadaje się do prawie wszystkich dań ot takie kulinarne "koło" w dziejach ludzkości Dobrze stwierdziłeś drogi Irenicusie bardzo nie ładne mówić z pełną buzią bo może wypasć z ust dosłownie nam pyszne jedzenie ( wszczególnósci że wskazaniem na pierogi , kartacze ) . Ketchup naprawdę nadaje się na wiele pysznych dań m.in. pizza, hamburgera czy do kanapek -------------------- I am the passenger and I ride and I ride
| agrafka |
wto, 07 kwi 2009 - 18:03
|
Podgrzewać a odsmażać to jednak jakby nie było dwie różne czynności kulinarne (o czym Ty powinnaś doskonale wiedzieć) I doskonale wiem. Luzik, Irenicus. -------------------- Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko) |
| Irenicus |
wto, 07 kwi 2009 - 18:43
|
|
Konto usunięte |
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 05:13 |