IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Baba Ziemniaczana
agrafka 
post sob, 04 kwi 2009 - 09:57
Post #1

Redaktor
Group Icon

Grupa: Redakcja
Antyradio: 94 FM

Baba ziemniaczana

Alternatywa dla placków ziemniaczanych, ulubione danie wielu. Wywodzi się ze wschodnich regionów Polski i tam jest najbardziej popularną... babą, obok innych ziemniaczanych frykasów typu kartacze lub kiszka ziemniaczana. Popularną do tego stopnia, że na wschodzie kraju organizuje się nawet mistrzostwa w jej pieczeniu.
Smaczna i warta spróbowania, a poza tym propagowania. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub klasycznej – wtedy z dodatkiem skwarek z boczku.

Składniki:
1 – 1,5 kg ziemniaków
2 jaja
2 – 3 łyżki mąki pszennej
2 cebule (posiekane i zeszklone na tłuszczu)
200 g wędzonego boczku

majeranek
pieprz czarny mielony
czosnek (świeży lub granulowany)
sól
olej

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach.
2. Do startych ziemniaków dodać mąkę i jaja oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Na tym etapie mięsożercy dodają jeszcze do ziemniaków przesmażony chudy boczek (na tłuszczu, który powstał podczas jego smażenia można zeszklić cebulę).
3. Przygotować foremkę – może być podłużna ‘keksówka’, ale jeśli jej nie ma – inna też będzie OK. (nawet nie wiem, czy nie lepsza). Wysmarować ją tłuszczem, wyłożyć masę – tak na grubość 7 – 8 cm i włożyć do piekarnika. Mięsożercy mogą wyłożyć blaszkę chudym boczkiem, zamiast traktować ją olejem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę (półtorej). Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem.
5. Upieczoną babę kroić w grube na 2 cm plastry i jeść solo lub z dodatkiem mięsa. Można też ułożyć ją na grillu (przedtem lekko posmarować oliwą). Grillowana jest doskonała np. z kefirem lub sałatą ze śmietaną.

--------------------
Są takie chwile w życiu żółwia, że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
AntyFani.pl
post sob, 04 kwi 2009 - 09:57
Post #

Quote Post
Saimon 
post sob, 04 kwi 2009 - 10:31
Post #2

AntyFan
Group Icon

Grupa: Użytkownicy
Antyradio: 89,8 FM

CYTAT(agrafka @ sob, 04 kwi 2009 - 09:57) *

Baba ziemniaczana

Alternatywa dla placków ziemniaczanych, ulubione danie wielu. Wywodzi się ze wschodnich regionów Polski i tam jest najbardziej popularną... babą, obok innych ziemniaczanych frykasów typu kartacze lub kiszka ziemniaczana. Popularną do tego stopnia, że na wschodzie kraju organizuje się nawet mistrzostwa w jej pieczeniu.
Smaczna i warta spróbowania, a poza tym propagowania. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub klasycznej – wtedy z dodatkiem skwarek z boczku.

Składniki:
1 – 1,5 kg ziemniaków
2 jaja
2 – 3 łyżki mąki pszennej
2 cebule (posiekane i zeszklone na tłuszczu)
200 g wędzonego boczku

majeranek
pieprz czarny mielony
czosnek (świeży lub granulowany)
sól
olej

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach.
2. Do startych ziemniaków dodać mąkę i jaja oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Na tym etapie mięsożercy dodają jeszcze do ziemniaków przesmażony chudy boczek (na tłuszczu, który powstał podczas jego smażenia można zeszklić cebulę).
3. Przygotować foremkę – może być podłużna ‘keksówka’, ale jeśli jej nie ma – inna też będzie OK. (nawet nie wiem, czy nie lepsza). Wysmarować ją tłuszczem, wyłożyć masę – tak na grubość 7 – 8 cm i włożyć do piekarnika. Mięsożercy mogą wyłożyć blaszkę chudym boczkiem, zamiast traktować ją olejem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę (półtorej). Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem.
5. Upieczoną babę kroić w grube na 2 cm plastry i jeść solo lub z dodatkiem mięsa. Można też ułożyć ją na grillu (przedtem lekko posmarować oliwą). Grillowana jest doskonała np. z kefirem lub sałatą ze śmietaną.

Dzięki za przepis good.gif . Musze tego sprobować . Agrafko czy probowałaś tej Baby Ziemniaczanej ? Bo jak tak to jak ja oceniasz ? pardon.gif

--------------------
I am the passenger and I ride and I ride
I ride through the city's backsides
I see the stars come out of the sky
Yeah the bright and hollow sky
You know it looks so good tonight
+Quote Post
kolejarz 
post sob, 04 kwi 2009 - 11:50
Post #3

AntyFan
Group Icon

Moja córka polewa babę dużą ilością ketchupu ze śliwkami produkcji chałupniczej i choć mówiłem jej miliony razy, że to nie jest ładnie, to z "pełną buzią" twierdzi pychota. Chyba popełniłem błąd wychowaczy ohmy.gif

--------------------

God save the Queen a.k.a. a safety pin
And her fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb
+Quote Post
agrafka 
post sob, 04 kwi 2009 - 12:38
Post #4

Redaktor
Group Icon

CYTAT(Saimon @ sob, 04 kwi 2009 - 10:31) *

Dzięki za przepis good.gif . Musze tego sprobować . Agrafko czy probowałaś tej Baby Ziemniaczanej ? Bo jak tak to jak ja oceniasz ? pardon.gif

No przecież, że tak smile.gif Jako i innych frykasów na bazie pyrek (placki ziemniaczane to smak dzieciństwa). Jak smakuje? Wyborna clapping.gif, szczególnie podgrzewana.

CYTAT(kolejarz @ sob, 04 kwi 2009 - 11:50) *

Moja córka polewa babę dużą ilością ketchupu ze śliwkami produkcji chałupniczej i choć mówiłem jej miliony razy, że to nie jest ładnie, to z "pełną buzią" twierdzi pychota. Chyba popełniłem błąd wychowaczy ohmy.gif

Gratuluję córki smile.gif Błędów wychowawczych nie dostrzegam rolleyes.gif

--------------------
(Andrzej Mleczko)
+Quote Post
Saimon 
post pon, 06 kwi 2009 - 15:41
Post #5

AntyFan
Group Icon

CYTAT(agrafka @ sob, 04 kwi 2009 - 12:38) *

No przecież, że tak smile.gif Jako i innych frykasów na bazie pyrek (placki ziemniaczane to smak dzieciństwa). Jak smakuje? Wyborna clapping.gif, szczególnie podgrzewana.
Gratuluję córki smile.gif Błędów wychowawczych nie dostrzegam rolleyes.gif

Kolejarzu też u ciebie nie dostrzegam błędów wychowawczych . No a ja wczoraj sprobowałem tą babe ziemniaczaną i to po prostu jest WYŚMIENITE clapping.gif no i Kolejarzu posłuchałem twojej córki (chodzi o tego ketchupa ze śliwkami ) po prostu Miodzio .

--------------------
+Quote Post
Irenicus
post pon, 06 kwi 2009 - 15:54
Post #6

Konto usunięte

CYTAT(kolejarz @ sob, 04 kwi 2009 - 11:50) *

Ja również polewam babę ziemniaczaną ketchupem, co prawda kupnym, a najlepsza jest odsmażana!! biggrin.gif
+Quote Post
tramwajarz 
post pon, 06 kwi 2009 - 16:41
Post #7

AntyFan
Group Icon

Tu TRAMWAJARZOWA:
dzisiaj jestem bezczelna do ostatnich granic i szarogęszę sią po całym tym dziale.to dlatego
że teoretycznie myję okna a w praktyce pewnie juz ich dzisiaj umyć nie zdążę wink.gif
znana mi wersja babki ziemniaczanej jednak nieco się różni od Hanulkowej-więcej cebuli i nie w kostkę a
starta jak ziemniaki,i plastry boczku w środku za to majeranku ani,ani.
i dodatkowo boczkiem wyłożona foremka a na to dopiero wlana masa cebulowo-ziemniaczana.
i nie z ketchupem ale z ogorkiem,takim czosnkowo-koperkowym i chrupiącym.

a to znacie?
(przepis skopiowany z zaprzyjażnionego forum, bo ja robię >>na oko<< )

Kartacze litewskie

Nazywane też cepelinami. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro.

Składniki:

- 2 kg mączystych ziemniaków
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 40 dag mielonej wołowiny
- 3 cebule
- 2 jajka
- łyżeczka oleju (chyba jednak więcej niz łyzeczka)
- 10 dkg boczku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Połowę ziemniaków oraz obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków ugotować (najlepiej w łupinach) w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mięso włożyć do miski, dodać startą na tarce 1cebulę (mozna zamiast trzeć -pokroić ją w kostkę i usmazyć), dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej,dodać jajka zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm,rozgniatać w dłoni na dośc gruby placuszek, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 20-30 minut .
Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać pozostale 2 cebule, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.

zuzka
+Quote Post
agrafka 
post pon, 06 kwi 2009 - 18:54
Post #8

Redaktor
Group Icon

CYTAT(Irenicus @ pon, 06 kwi 2009 - 15:54) *

a najlepsza jest odsmażana!! biggrin.gif

No właśnie to samo miałam na myśli pisząc wyżej 'podgrzewana' smile.gif
CYTAT(tramwajarz @ pon, 06 kwi 2009 - 16:41) *

dzisiaj jestem bezczelna do ostatnich granic i szarogęszę sią po całym tym dziale (...)
(...) różni od Hanulkowej - więcej cebuli i nie w kostkę a starta jak ziemniaki, i plastry boczku w środku za to majeranku ani,ani.
i dodatkowo boczkiem wyłożona foremka a na to dopiero wlana masa cebulowo-ziemniaczana.
i nie z ketchupem ale z ogorkiem, takim czosnkowo-koperkowym i chrupiącym. (...)

Eeee tam, zaraz szarogęsisz. Po prostu wejście smoka biggrin.gif
A przepis jest Pawełkowy, nie Hanulkowy blum.gif Dzięki, Zuza, za Twój patent na babkę ziemniaczaną. Z tartą na tarce cebulą robię nieraz placki - rzeczywiście bardzo smaczne good.gif

--------------------
(Andrzej Mleczko)
+Quote Post
Saimon 
post pon, 06 kwi 2009 - 19:54
Post #9

AntyFan
Group Icon

CYTAT(tramwajarz @ pon, 06 kwi 2009 - 16:41) *

Tu TRAMWAJARZOWA:
dzisiaj jestem bezczelna do ostatnich granic i szarogęszę sią po całym tym dziale.to dlatego
że teoretycznie myję okna a w praktyce pewnie juz ich dzisiaj umyć nie zdążę wink.gif
znana mi wersja babki ziemniaczanej jednak nieco się różni od Hanulkowej-więcej cebuli i nie w kostkę a
starta jak ziemniaki,i plastry boczku w środku za to majeranku ani,ani.
i nie z ketchupem ale z ogorkiem,takim czosnkowo-koperkowym i chrupiącym.

a to znacie?
(przepis skopiowany z zaprzyjażnionego forum, bo ja robię >>na oko<< )

Kartacze litewskie

Nazywane też cepelinami. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro.

Składniki:

- 2 kg mączystych ziemniaków
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 40 dag mielonej wołowiny
- 3 cebule
- 2 jajka
- łyżeczka oleju (chyba jednak więcej niz łyzeczka)
- 10 dkg boczku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Połowę ziemniaków oraz obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków ugotować (najlepiej w łupinach) w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mięso włożyć do miski, dodać startą na tarce 1cebulę (mozna zamiast trzeć -pokroić ją w kostkę i usmazyć), dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej,dodać jajka zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm,rozgniatać w dłoni na dośc gruby placuszek, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 20-30 minut .
Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać pozostale 2 cebule, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.
zuzka

Spoko przepis na kartacze . Ja jem inne(czyli nie po litewsku) . Kartacze po prostu to jest miód w gębie good.gif polecam wszystkim i do kartaczy dać jeszcze troche prażonej cebulki i po porstu jesteś w niebie .

--------------------
+Quote Post
kolejarz 
post wto, 07 kwi 2009 - 09:46
Post #10

AntyFan
Group Icon

Mówiąc "błąd wychowawczy" mam na myśli mówienie z "pełną buzią" a nie polewanie ketchupem wink.gif

Kartacze good.gif

--------------------

God save the Queen a.k.a. a safety pin
And her fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb
+Quote Post
Irenicus
post wto, 07 kwi 2009 - 11:42
Post #11

Konto usunięte

CYTAT(agrafka @ pon, 06 kwi 2009 - 18:54) *

No właśnie to samo miałam na myśli pisząc wyżej 'podgrzewana' smile.gif

Podgrzewać a odsmażać to jednak jakby nie było dwie różne czynności kulinarne (o czym Ty powinnaś doskonale wiedzieć) aczkolwiek prowadzące do podobnego efektu czyli podniesienia temperatury dania z tym, że w przypadku odsmażania dochodzi niezwykle wykwintny element "chrupkości" dania

CYTAT
Mówiąc "błąd wychowawczy" mam na myśli mówienie z "pełną buzią" a nie polewanie ketchupem wink.gif

mówienie z pełną buzią jest bardzo... bardzo nieestetyczne po za tym szkoda tego jedzenia, które wypada przy okazji z otworu gębowego biggrin.gif
kechup nadaje się do prawie wszystkich dań ot takie kulinarne "koło" w dziejach ludzkości good.gif
+Quote Post
Saimon 
post wto, 07 kwi 2009 - 15:34
Post #12

AntyFan
Group Icon

CYTAT(Irenicus @ wto, 07 kwi 2009 - 11:42) *

Podgrzewać a odsmażać to jednak jakby nie było dwie różne czynności kulinarne (o czym Ty powinnaś doskonale wiedzieć) aczkolwiek prowadzące do podobnego efektu czyli podniesienia temperatury dania z tym, że w przypadku odsmażania dochodzi niezwykle wykwintny element "chrupkości" dania
mówienie z pełną buzią jest bardzo... bardzo nieestetyczne po za tym szkoda tego jedzenia, które wypada przy okazji z otworu gębowego biggrin.gif
kechup nadaje się do prawie wszystkich dań ot takie kulinarne "koło" w dziejach ludzkości good.gif

Dobrze stwierdziłeś drogi Irenicusie bardzo nie ładne mówić z pełną buzią bo może wypasć z ust dosłownie nam pyszne jedzenie ( wszczególnósci że wskazaniem na pierogi , kartacze ) . Ketchup naprawdę nadaje się na wiele pysznych dań m.in. pizza, hamburgera czy do kanapek yahoo.gif mniam

--------------------
+Quote Post
agrafka 
post wto, 07 kwi 2009 - 18:03
Post #13

Redaktor
Group Icon

CYTAT(Irenicus @ wto, 07 kwi 2009 - 11:42) *

Podgrzewać a odsmażać to jednak jakby nie było dwie różne czynności kulinarne (o czym Ty powinnaś doskonale wiedzieć)

I doskonale wiem. Luzik, Irenicus.

--------------------
(Andrzej Mleczko)
+Quote Post
Irenicus
post wto, 07 kwi 2009 - 18:43
Post #14

Konto usunięte

CYTAT(agrafka @ wto, 07 kwi 2009 - 18:03) *

I doskonale wiem. Luzik, Irenicus.

No bo już myślałem, że........ biggrin.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 26 maj 2012 - 05:13